Hlboké Božie myšlienky pochopené

27. decembra 2016, pskakal, nádej život

Len pozorným a usilovným štúdiom je možné pochopiť hlboké myšlienky, ktoré boli vyjadrené učencami a vzdelanými ľuďmi v ďalekej minulosti a niekedy aj v blízkej prítomnosti. Ale čo sa týka hlbokých myšlienok nášho Stvoriteľa, ešte jedna dôležitá vec je potrebná!

Na pochopenie Božích hlbokých myšlienok okrem usilovného štúdia a pozorného pohľadu na skutočnosti života je potrebná aj verná a vrúcna modlitba! Prečo? Lebo na ich pochopenie potrebujeme Stvoriteľovú dynamickú silu, ktorá pomôže pochopiť hlboké myšlienky.

Zoberme si ako jeden príklad na vysvetlenie horecitovanej myšlienky situáciu, kde Stvorteľ môže byť zároveň spravodlivý aj milosrdný. Skutočná pravda je, že jeho prejav milosrdenstva nie je zmiernenie Jeho Práva, lebo milosrdenstvo je jeho prejavom, ako aj láska je!

Keď Stvoriteľ posudzuje človeka, ktorý zhrešil, v prvom rade uvažuje, či je možné na základe výkupnej obete Jeho Syna, Ježiša Krista, prejaviť tomuto hriešníkovi milosrdenstvo. Ak hriešnik sa nekajá, ale sa začína búriť, Stvoriteľ nedovolí, aby mu bolo preukázané milosrdenstvo.

Ale ak hriešnik prejaví úprimnú ľútosť a zároveň snahu chybu alebo zlo napraviť, potom Stvoriteľ je oprávnený a s láskou mu preukáže milosrdenstvo, ktoré je prejavom jeho práva a lásky! V každom prípade Stvoriteľ je vždy verný svojim vznešeným zásadám! Ó, hlbka Božej múdrosti!