Bezkonkurenčne najrozšírenejšia kniha sveta

19. septembra 2015, pskakal, Informatika

Kto je autorom tejto bezkonkurenčne najrozšírenejšej knihy v dejinách ľudstva? No tak to je veľmi zaujímavá otázka! Niekoľko faktov o nej by určite mohlo pomôcť presvedčiť sa o jej skutočnom autorovi.

Písalo ju okolo 40 mužov v rozpätí asi 1 600 rokov. Všetci boli hebrejskeho pôvodu, ale nikto z nich netvrdil, že je jej autorom, ani že to, čo písal, bolo z jeho osobnej iniciatívy a poznania.

Kniha je rozdelená do 66 kníh, z toho 39 napísaných v hebrejčine a niekoľko málo i v aramejčine. Posledných 27 bolo písaných v gréčtine zvanej koiné alebo v hovorovej gréčtine. Začala sa písať v roku 1513 pr.n.l., jej písanie bolo ukončené v roku 98 n.l.

Prvých 39 kníh je známych ako Starý Zákon. Posledných 27 kníh ako Nový Zákon. V tejto knihe našli útechu a nádej ľudia zo všetkých kultúr. A tiež získali praktické rady do každodenného života.

Dnes, podľa jednej správy vydanej v roku 1971, existuje na celom svete asi 6 000 rukopisov SZ, najstaršia časť pochádzajúca z tretieho storočia pr.n.l. Z kresťanských Písiem máme asi 5 000 rukopisov. Najstarší je zo začiatku druhého storočia n.l. Neexistujú originály.

Teraz je dostupná v 2 400 jazykoch a čítať ju môže vyše 90 percent obyvateľov zeme. Počet výtlačkov celej Biblie alebo jej častí sa odhaduje na 6 000 000 000. Preto bola označená za najpredávanejšiu knihu všetkých čias!