Zo Strateného raja k raju Znovuzískanému

20. júla 2015, pskakal, Nezaradené

Nie, tento krátky článok nebude o knihe s tým istým názvom vydanej svedkami Jehovovými. Je to o dvoch básňach angliceho básnika Johna Miltona. Prvá pod názvom Stratený raj a druhá, na pokračovanie, s titulkou Raj znovuzískaný.

John Milton sa narodil 9. Decembra roku 1608 v Londýne, Spojené Kráľovstvo. Zomrel ako 66 ročný v dedinke Chalfont St Giles. Bol básnikom, aj polemikom, vzdelaným učencom a aj štátnym úradníkom počas vlády Olivera Cromwella. Dnes len málo ľudí verí, že raj bude na Zemi obnovený. Čoraz viac ľudí si myslí, že naša planéta Zem jedného dňa úlne zanikne! Ale anglický básnik John Milton nemal taký pesimistický názor do budúcnosti. Vo svojej prvej básni Stratený raj píše, že Boh stvoril Zem, aby bola rajským domovom pre celú ľudskú rodinu. Veril, že Vykupiteľ Ježiš Kristus v budúcnosti odmení svojich verných blaženosťou alebo v nebi alebo na Zemi. A nakoniec dodal: ´Potom celá Zem bude rajom´!

Bude naša existencia na Zemi len prechodným stavom, len krátka a veľmi často nešťastná a bolestná epizódka na ceste do neba, podľa židovského filozofa Filóna? Alebo tak, ako John Milton a milióny iných, myslíte, že je rozumné veriť v Znovuzískaný raj na Zemi?