Legendy tvoria nové legendy a mýty

30. júna 2015, pskakal, Nezaradené

Kresťanský svet bol varovaný pred falošnými legendami a mýtickou poverou slovami Písma, kde sa medzi iným píše: ´Dajte si pozor, aby vás azda niekto neodviedol ako svoju korisť filozofiou a prázdnym klamom podľa ľudskej tradície´.

Predsa len po čase mnohí podľahli myšlienkam starovekých filozofov. Skutočným dôvodom bolo, že chceli byť uznávaní vzdelanými ľuďmi Rímskej ríše. Jeden z takých bol Justín Mučeník, ktorý bol presvedčený, že aj grécki filozofovia boli inšpirovaní dávno pred príchodom Krista. Boli toho názoru, že keď sa ku kresťanskému učeniu pridala filozofia a mytológia, stala sa z toho univerzálna (katolícka) viera. Ale prijatím svetských mýtov a pridaním ich k čistému biblickému učeniu vytvorili ďalšie mýty, legendy a povery, ktoré splnili proroctvo, kde sa písalo, že ´príde čas, keď neznesú zdravé učenie, ale budú si zhromažďovať učiteľov podľa svojich žiadostí, aby im šteklili uši´.

A práve preto pozorný študent Písma porovnaním biblickej správy s takzvanými odbornými teologickými dielami svetských náboženstiev môže odhaliť neskutočné vymyslené bájky a mýty a efektívne ich oddeliť od životodárnej pravdy.