Nekonečné hľadanie strateného raja

27. júna 2015, pskakal, Nezaradené

Cestovateľ Bougainville, ktorý viedol expedíciu a objavil tahitské ostrovy tak opísal svoje pocity: ´Zdalo sa mi, že som objavil záhradu Eden´! Už viac ako dva storočia tieto ostrovy priťahujú cestovateľov, mnohí z ktorých hľadajú raj.

Aký dôvod môže existovať na to, že človeka až dodnes fascinuje vidina raja? Skutočnosť je tá, že ľudstvo bolo stvorené pre život v edenskom raji, ktorý mali rozšíriť po celej zemi. Aj sám Kolumbus bol sklamaný protirečivými legendami. Napriek tomu učenci a spisovatelia sa nedali odradiť. Zabudnúc na Eden, začali tvoriť vlastné predstavy budúceho raja, ktorý by bol protikladom skazenej spoločnosti, v ktorej žili. Nespočetné predstavy o imaginárnej ´ideálnej´  a utopistickej spoločnosti, podľa jedného profesora nedokázali uhasiť túžbu ľudstva po lepšom živote a spravodlivej spoločnosti! Ale nádej o obnovení raja nie je mŕtva! Najväčší muž, ktorý kedy žil sľúbil zločincovi, ktorý prejavil v neho vieru, mu povedal ´budeš so mnou v raji´.

Jedna odorníčka na spracúvanie odpadu vážne hovorí o krásnom Tahiti, že ak turisti, zdroj obrovského odpadu, neprestanú znečisťovať prostredie, tieto aj iné ostrovy nezostanú prekrásnou krajinou s bohatou flórou a faunou! Ale aj tak, Tahiti a iné ostrovy sa nedajú porovnať s celosvetovým rajom, ktorý sa stane skutočnosťou zakrátko, a o ktorom už milióny sú presvedčení!