Neschopnosť a nevedomosť politikov je kliatba demokracie!

16. júna 2015, pskakal, Nezaradené

Počas tisícročí ľudská spoločnosť experimentovala s rôznymi formami vlády. Vyskúšali monarchiu, aristokraciu, demokraciu, autokraciu, fašizmus, socializmus i komunizmus.

Neustále experimentovanie dokazuje, že všetky tieto vládne formy sú nedostatočné! A čo sa dnes môže povedať o demokracii, ktorú tak vehementne ponúkajú celému svetu hlavne USA a EÚ? Už gréci a rímania pred asi 2 500 rokmi experimentovali s demokratickou formou vlády. O tomto experimente píše historik Wells vo svojej knihe Dejiny sveta: ´Demokratická forma vládnutia sa neustále menila, ale nikdy nedosiahla stabilitu. Na jednej strane tento demokraický experiment zlyhal! Na druhej strane ostáva nedokončený a USA s EÚ ho ešte stále neúspešne riešia!´ A čo dokázala história 20, storočia?

Ex premiér Indie, D. Néhrú povedal: ´Demokracia je dobrá, lebo ostatné systémy sú horšie.´ Francúzsky ex prezident V. G. d’Estaing dodal: ´Sme svedkami krízy parlamentnej demokracie.´ Lenže už na samom začiatku filozof Platón varoval, že ´nevedomosť a neschopnosť politikov je osobitná kliatba demokrackej vlády´! Pre dobro všetkých mierumilovných ľudí ostáva len jedna, už dobre vyskúšaná forma vlády! Ale to nech ostane ako hádanka pre čitateľov.